Holiday Point

PLAIUL LISEI - FAGARAS

Holiday Point
 

Valea Sambetei

Holiday Point
 

TRASEUL PLAIUL LISEI - FEREASTRA MARE A SAMBETEI

Marcaj:triunghi rosu


Observatii :pericol de avalansa iarna
Durata:6h
Descrierea Traseului:Traseul poate incepe din comuna Lisa, Plaiul Lisei si se indreapta spre masiv, urmand drumul forestier(cca 5km) pana la Complexul Sambata.

De la complex traseul urmeaza drumul forestier de-a lungul vaii Sambetei. Urmeaza intersectia cu drumul forestier secundar catre orasul Victoria (11 Km). De aici porneste si traseul spre Muchia Dragusului.

La cca 500m distanta de la ramificatia amintita se afla, pe stinga drumului, cabana Popasul Simbata. Dincolo de cabana patrundem in zona impadurita. Dupa inca cca 5 km drumul se termina..

In continuare, ascensiunea devine mai anevoiasa. Poteca urca prin padure, trecand de pe un mal pe celalalt al apei.
Dupa 2 ore de la Complex, patrundem in ulucul glaciar al vaii, in preajma unei stane. In stinga noastra se ridica Muchia Sambetei, pe care zarim, la limita de sus a padurii, o stinca de calcar golas: Piatra Caprei.
De la ramificatia cu traseul spre Piatra Caprei, mai facem vreo 15 minute pana la cabana.
In perioada ninsorilor abundente, urmatoarea portiune prezinta pericol de avalanse!
Poteca urca in panta usoara de la cabana prin valea larga a Simbetei. Din dreptul unui bordei ciobanesc (15 minute de la plecare), traseul se orienteaza spre stinga, traverseaza piriul si urca abrupt in serpentine spre izvorul Doamnei, unde e bine sa ne completam rezervele de apa. De aici, poteca urca pragul glaciar printre repezisuri, grohotisuri si vilcele, tufe de jnepeni, smirdar si afin. Dupa 45 de minute socotite de la cabana, ajungem sus, pe pragul glaciar. De aici, poteca patrunde in albia inierbata a unei vai seci. De la capatul de sus al acesteia ajungem la punctul denumit "La Cruce" (1750m) de unde se ramifica traseele spre Fereastra Mica
si Cheia Bindei.

Din acest punct, ajungem dupa un urcus mai sustinut in Caldarea "La Fereastra Mare", sau Caldarea Buna.
Aici, lasam in stinga coltul Balaceni si urcand, ne abatem pe coastele Muntelui Budru, in serpentine initial mai largi, pe urma tot mai strinse, pina in Fereastra Mare (2188m).