Holiday Point

PLAIUL LISEI - FAGARAS

Holiday Point
 

Curmatura Zirnei

Holiday Point
 

TRASEUL URLEA - CRMATURA ZIRNEI

Marcaj:triunghi rosu, punct rosu


Durata :3h30'-4h pana la cabana Urlea, plus inca 3h30' pana in Curmatura Zirnei
Observatii:dificultate sporita iarna
Descrierea traseului:Plaiul Coltilor sau Piscul Brezei se ridica intre Valea Pojortei (vest) si Brezcioara (est). El reprezinta partea finala a Culmii Musuleata - Coltii Brezei, in lungul careia o poteca marcata cu punct rosu ne conduce la Cabana Urlea.
Din Breaza, urmam marcajul triunghi albastru pana in punctul numit "Pe Livadia", ocupat de pepiniera silvicultorilor. Din punctul "Pe Livadia" se infiripa spre stinga, pe culme, poteca traseului nostru.
Ea urca o vreme prin raristi si nu prea departe de asezarile silvicultorilor, ajunge in punctul denumit "Pe Turn" unde intalnim ruinele cetatii lui Radu Negru.
De aici poteca duce in continuare in ocoluri largi prin padurea ce acopera Culmea Coltilor. Cand ajungem la Coltii Brezei ne abatem spre dreapta si coborind iesim intr-un luminis prin care trece, venind din dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru (218).
Din punctul de jonctiune cu aceasta, urcam spre stinga pana in poiana din Curmatura Coltilor, unde se afla Cabana Urlea, pe marcaj triunghi albastru.
Pana in Curmatura Mosului, traseul este comun cu 208. Din Curmatura Mosului, poteca abia conturata prin vegetatie coboara sustinut spre stinga, ajungand repede in zona de obirsie a Piriului Calului.
Pe masura ce coborim, valea se accentueaza, iar apa iesita prin grohotis formeaza un piriu. Curind ajungem in apropierea umerilor vaii glaciare Urlea, unde paraul formeaza o cascada. De aici, orientati catre dreapta, parasim Piriul Calului si coborind in diagonala, cautam cu privirea pe fundul vaii Urlea resturile a doua bordeie; ajungem la ele dupa ce evitam o zona mlastinoasa. Traversam apoi firul Vaii Urlea. De pe malul apei, se
desprinde in urcus spre dreapta traseul spre lacul Urlea.
Pentru a ajunge in Curmatura Zirnei, ne orientam spre stinga. Poteca, conturata acum ca o brina, taie in diagonala coastele Muntelui Zirna, pe sub "Caldarile de deasupra Priporului", evitand stincariile si frecventele pilcuri de jnepeni sau ienupari.

Marcajul ia sfirsit in Curmatura Zirnei (1923m), pe creasta principala a Fagarasului (208) , in preajma unei zapodii in care apa balteste mai tot anul. La cca 100m spre vest se afla refugiul din Curmatura Zirnei. El poate oferi adapost pentru 8 persoane.